Când spui săptămâna „altfel” la şcoală, te gândeşti, în primul rând, la muzee, excursii, activităţi în aer liber şi altele de acest gen. Ei bine, învăţătoarea Irina Mădălina Chiriac de la clasa 1 a Şcolii Nr. 92 a avut altceva în plan pentru ei.
Noi am fost încântaţi să-i primim pe copii cu braţele deschise şi cu multe, multe dulciuri. Dar să nu credeţi că doar i-am răsfăţat şi atât. Nicidecum. Le-am propus un joc, prin care să-i învăţăm că lucrurile nu sunt aşa de simple în realitate, cum par la prima vedere, că nu există doar „alb” şi „negru”. Aşadar, am simulat un proces cu tema basmului „Scufiţa Roşie”: copiii au jucat rolul personajelor din Scufiţa Roşie, iar avocaţii noştri au organizat în faţa lor un proces simulat cu avocaţi, procuror, judecător. „Onorată Instanţă, merită lupul condamnat pentru că a mâncat-o pe Scufiţă? Nu cumva şi-a urmărit propriul instinct de a se hrăni? Putem să spunem că un animal este rău doar pentru că doreşte să-şi astâmpere foamea? Care este legea după care judecăm fapta animalelor? Dar oare mama a greşit undeva? Putem reţine vina mamei? Dar oare mama nu urmărea să o inveţe pe Scufiţă să se descurce şi singură?”
„Pe de altă parte, putem admite că Scufiţa Roşie este scutită de orice vină? Nu cumva a ignorat îndemurile mamei din proprie iniţiativă şi s-a aventurat prea departe în pădure?”
Iată nişte întrebări care cu siguranţă le-au dat copiilor de gândit. În orice caz, reacţiile lor au fost copleşitoare: „Vreau să mă fac avocat!” a spus Lupul din poveste. Credem că s-a simţit apărat cu adevărat de avocaţii noştri.